Teeriaamu


Heräsin aamulla taas hyvissä ajoin kuuden maissa. Keittelin aamuteet ja lähdin liikkeelle vähän seitsämän jälkeen. Ajelin mutkien kautta Tavivaaraan. Jarkonojalla oli teeriä hakomassa aivan tien varressa. Ensimmäiset olivat

Teeri, Tetrao tetrix, Black Grouse

vähän ennen Jarkonojaa. Kuvasin niitä autosta ja sen ulkopuolelta sitä näkösuojana käyttäen. Häirityessään ne siirtyivät 50-100 metriä eteenpäin, mutta seurasivat kuitenkin tieuraa. Laskin niitä 11 kappaletta, 6 naarasta ja 5 koirasta.

Jälkeenpäin kuulin Kreivin Ismolta, että joku oli arvioinut teeriä olleen kolmisenkymmentä. No ne 11 on kuitenkin yksin kappalein laskettuja.

Teeret pysyivät koko ajan puiden latvoissa. Taivas oli pilvessä ja se oli kuvien valottamisen kannalta hankala tilanne. Onneksi linnut pysyivät niin kauan paikallaan, että minulla oli mahdollista kokeilla monia erilaisia valotusvaihtoehtoja. Suurin osa kuvista meni aivan poskelleen.

Otin tänään kaikkiaan 793 kuvaa. Vähän yli 700 näistä teeristä ja lopuilla yritin taas kerran täydentää harakkatiedostoa.

Teeri, Tetrao tetrix, Black Grouse

Kuvaaminen on mukavaa touhua. Sydän sykkii joskus ylikierroksilla. Toisaalta ilosta hyviä kohteita kuvatessa toisaalta pelosta mahtaako näistä tulla kelvollisia kuvia.

Mutta… Tietokoneella työskentely voi joskus olla tuskastuttavaa suurten kuvamäärien kanssa. Niinkuin tänäänkin. Ihan muut käyrät voivat käydä melko korkeallakin. Kuvien karsintaan käytän Adope Photoshopin Bridge ohjelmaa. Minulle paras tapa on valita 6 kuvaa kerrallaan tarkasteltavaksi. Jokaisen kuva suurennan 100 prosenttiseksi, jolloin näen onko kuvasta mihinkään. Ensimmäisellä kierroksella poistan kuvista epäterävät, tärähtäneet, yli- ja alivaloittaneet jne. Seuraavilla kierroksilla käyn kuvia tarkemmin läpi. Vertailen kuutta kuvaa kerrallaan ja katson mitkä niistä jäävät ja mitkä poistetaan. Kierroksen tein tänään 4 kertaa. Tavoitteenani on , että päivän kuvista jäisi 10-15%. Tänään jouduin avamaan sen kuuden kuvan otoksen 207 kertaa. Nyt siitä alkuperäisestä 793 kuvasta on jäljellä enää 114 kuvaa. Käyn ne vielä kerran läpi jonkun ajan kulutua. Saattaa kuvamäärä vielä pienentyä. Laskin, että tänään valintoihin meni tehokasta työaikaa reilut viisi tuntia. Ja sitten vasta pääsen varsinaiseen kuvien käsittelyyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s