Keväinen päivä


Tänään oli ensimmäinen keväinen päivä. Aamulla herätessä pakkasta oli vielä 17 astetta, mutta aurinko lämmitti ilman nopeasti. Lämpötila pysyi ilmeiseti koko päivän nippanappa pakkasella, mutta auringossa tarkeni jo hyvin. Eikä nyt heti tule mieleen koska olisi ollut näin tyyntä kuin tänään.

Lisäsin kameraan aamulla pitkästä aikaa 1,4xtelejatkeen. En ole sitä vähän valon aikana käyttänyt, koska se syö aukon verran valovoimaa ja kameran tarkennus toimii sen kanssa epävärmemmin. Oli kuitenkin niin kirkas päivä, että kuvatessa pystyi senkin kanssa käyttämään keskiaukkoja.

Koskikara, Cinclus cinclus, White-throated Dipper

Kymmenen jälkeen ajelin Vikajärvelle etsimään karoja kuvattavaksi. Eipä vain niitä enää näkynyt. Korpikoskelta löysin pitkän kiikaroinnin jälkeen yhden karan, mutta se oli liian kaukana kuvattavaksi. Vikakönkäälle lensi Korpikoskelta päin yksi kara. Liekö ollut sama kuin Korpikoskella näkemäni. Joka tapauksessa alueelta löysin vain 1-2 karaa. Muut ovat ehkä jo lähteneet luoteeseen pesimäsijoilleen. Rovaniemen seudulla talvehtivat karat ovat todennäköisesti Norjassa jossain Altan ja Tromssan välillä pesiviä lintuja. Niiden muuttosuunta on kaakkoinen. Jotenkin hupaisaa on, että ilmeisesti Lapissa pesivät karat noudattavat samaa viettiä ja muuttavat täältä kaakkoon ja Norjasta tulee toisia tilalle talvehtimaan.

Suomen pesimäkanta on vähän lähteestä riippuen 400-500 paria. Rovaniemeä lähin tietämäni pesimäpaikka on Auttikönkäällä. Jos joku likkuu Pallaksen Vatikurussa, voi sieltäkin loppukesällä yhyttää karaperheen.

Koskikara on muuten Norjan kansallislintu. Se on norjaksi fossekall, koskimies tai koskiukko suomennettuna.

Yllä oleva kuva on otettu jo 3 vuotta sitten.  Tänään en saanut ensimmäistäkään karakuvaa.

Vikakönkäällä oli tulilla nuoripari lapsensa koiransa kanssa. Minä änkesin itseni paistamaan makkaraan heidän seuraansa. Laavussa, johon aurinko paistoi, tarkeni istua syömässä kärkkäriä ja juomsaa keltaista Jaffaa jo villapaitasillaan.

Otin Korpikoskella ja Vikakönkäällä muutamia panoraama-aihiota. Alla yksi 5 kuvasta muodostettu panoraama Vikakönkäältä

Rovaniemi, Vikajärvi, Vikaköngäs
Pikkukäpylintu, Loxia curvirostra, Red Crossbill

Olin juuri lähdössä pois Vikakönkäältä, kun Krisse soitti. Peruutin auton takaisin parkkipaikalle ja jäimme juttelemaan. kesken jutustelun huomasin, että auton viereen 3-4 metrin päähän aurauspenkan päälle  lensi pikkukäpylintukoiras. Auton ikkuna oli puoliksi auki, mutta en ehtinyt ottaa siitä kuvaa, vaan lintu lennähti 10 metrin päähän pysäköintimerkin päälle istumaan. Syntyi varsin epätavallinen kuva käppäristä.

Ajelin sitten Vaattungille ja kiersin Könkäänsaaren lenkin. Sielläkin lenteli vähän joka puolella pikkukäpylintuja. Kaikki tänään näkemäni käppärit olivat uroksia. Lieköhän naaraat jo pesänrakennus tai haudontapuuhissa. Värriön luontopäiväkirjan ( http://varrio.blogspot.com/ )  mukaan ainakin hätäisimmillä kirjosiipikäpylinnuilla on jo lentopoikasia.

Punatulkku, Pyrrhula pyrrhula, Eurasian Bullfinch

Eilinen meni kokonaan Tavivaarassa. Ruokinnan vieressä olevaa tietä ei ollut aukaistu, mutta pukkasin sinne kuitenkin lingon jättämän palteen läpi autoni. Ruokinnalla oli viime viikonloppua vilkkaampaa. Tuuli pudotteli edellisen vuorokauden aikana satanutta lunta alas puista ja yritin saada kuvia linnuista putoavan lumen läpi. Jokusen kerran onnistuin ja tässä yksi esimerkki siitä.

Auto sujahti mukavasti em. palteen läpi, mutta eipä tullut takeperin pois. Ajattelin, että ajanpa sitten etuperin auraamattoman tien läpi. N. 150 metriä kaikki sujui ihan ok, mutta sitten tuli vastaan tuulen kinostama palle, josta en enää vauhtia lisätenkään päässyt läpi. Enkä enää peruuttamallakaan. Siinä sitten olin jumissa eikä auttanut kuin soittaa Kreivin Ismolle ja ja pyytää apua. Ismo oli onneksi tulossa perheineen ja koirineen ulkoilemaan alueelle ja seurakunnan traktorin ja lingon avulla pääsin pinteestä. Kiitos Ismolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s