Puluja ja harakoita


kesykyyhky, pulu

Rovaniemen puluparvissa lentelee muutamia enemmän tai vähemmän valkoisia lintuja. Arktisen keskuksen tutkija, dosentti Jukka Jokimäki on keräämässä parhaillaan tietoa niiden määristä.

Tänään puolenpäivän maissa Piisivalkeantien ruokintapaikalla oli 2 ”valkoista” pulua. Toisen on muuten valkoinen, mutta päässä on harmaita alueita. Toisen siivet ja osa pyrstöstä ovat harmaat ja harmaita laikkuja on muutenkin siellä täällä.

kesykyyhky, pulu

Pulujen väritys vaihtelee paljon. Iso osa väriltään kalliokyyhkyn kaltaisia. Kaikki pulut ovat muodoltaan sen kanssa identtisiä. Pulu, vähän virallisemmin kesykyyhky, polveutuu juuri kalliokyyhkystä, joka pesii Välimeren maissa ja Mustan Meren ympäristössä.

Keski-Euroopassa myös kaksi pulun lähisukulaista on kaupunkilaistunut: meillä yleisenä metsissä pesivä sepelkyyhky ja Lapissakin silloin tällöin tavattava turkinkyyhky

harakka, pica pica, common magpie

Kun olen siirtänyt kuvia sivustolleni, olen törmännyt pikku ongelmaan. Minulla ei ole julkaisukelpoisia kuvia aivan tavallisista lajeista. Näitä lintuja näkee päivittäin töihin tai kauppaan mennessä. Siksi ne eivät kai ole olleet muka kuvaamisen arvoisia. Minulla ei ole kunnon kuvia harakasta, variksesta, varpusesta, tali- ja sinitiaisesta jne. Siinä on taas uusi projekti kaiken entisen lisäksi. Monesta muustakin lajista puuttuu kuvia, mutta niitä en yksinkertaisesti ole päässyt kuvaamaan tai kuvat ovat syystä tai toisesta niin huonoja, että en viitsi niitä julkisesti esitellä. Säilytän niitä kuitenkin kovalevyllä muistokuvina.

Tänään aloittelin projektia kuvaamalla harakoita ja talitiaisia. Harakka on arkuutensa lisäksi hankala kuvattava näin kirkkaalla ilmalla koska mustan ja valkoisen kirjavan linnun värien kontrasti on niin jyrkkä, että sekä kameran että kuvankäsittelyohjelman ominaisuudet joutuvat tiukoille, jotta saisin niin tummille kuin vaaleille alueille yksityiskohtia näkyviin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s