Hiljaiseloa Tavivaarassa


Olin aamulla Tavivaarassa 8.40. Paikalla ei ollut yhtään lintua eikä kuulunut ääniäkään. Leikkimielellä ajatuksissa kävi voisiko lintujen ”kello” olla vielä kaamosajassa. Se ei tuntunut kovinkaan uskottavalta. 8.55 paikalla pyörähti talitiainen, joka ei kuitenkaan tullut hakemaan ruokaa. 9.10 paikalla oli 3 talitiaista, joista 1 kävi syömässä. 9.15 syötävää käväisi hakemassa 2 punatulkkua.  Aamu jatkui samalla lailla. Pisimpään paikalla viihtyivät 2 kuukkelia 9.45-9.55. Sen jälkeen oli 20 minuutin tauko, jolloin ei näkynyt eikä kuulunut lainkaan lintuja lukuunottamatta ylilentäviä käpylintuja. Olisikohan paikalla ollut joku peto, jota en löytänyt. Lähdin pois 10.40. Kahden tunnin aikana ruokinnalla kävi laskujeni mukaan vain 15 lintua.

kuukkeli, perisoreus infaustus, siberian jay

Ylläolevassa, tänä aamuna otetussa kuvassa, on vanha tuttu, josta kerroin jo viikko sitten. Markku Pernu on rengastanut linnun tunnistusrenkaalla P54 5.3.06. Kuukkeli on rengastustilanteessa pystytty määrittämään ennen vuotta 2005 syntyneeksi. Se on siis vähintään 7 vuoden ikäinen. Sillä on talven aikana ollut kumppaninaan Ismo Kreivin värirengastama lintu, jota ei vähään aikaan ole näkynyt. Kaverikseen ”vanhus” on saanut minulle aivan uuden tuttavuuden, rengastamattoman linnun, jonka olen nähnyt sen seurassa 2 viikonloppuna. Yhdessä ne liikkuivat tänäänkin.

Tavivaarasta ajoin ensimmäisen kerran sitten joulukuun Ounasvaaralle ja kävin siellä Pernun Markun ylläpitämällä ruokinnalla. Paarustaessani sinne kuulin pähkinähakin jatkuvaa ääntelyä latu-uran lähettyviltä.. Toivoin, että se tulisi jossain vaiheessa näyttäytymään. Hakin äänen tunnistan, mutta koska olen huono äänten kanssa johtuen kai olemattomasta nuottikorvastani, sen pitäisi tulla näkyville, jotta voisin kirjata sen havaintoihini. Pelkkiä äänihavaintoja en kirjaa edes omiin havaintoihini. Varttitunnin odottelun jälkeen se sitten tuli rääkkyen ruokinnan lähipuihin nähtäväkseni.

Vein auton halliin ja lähdin etsimään kaupungilla lennelleitä tilhiparvia kuvattavaksi. Kävelin monen mutkan kautta Piisivalkean tiellä olevalle ruokinnalle. Joku pöläytti koko alueen varpuset ja pulut kerralla lentoon. Varpusparvi oli varmaan suurin koskaan näkemäni, täytyi olla reilusti yli 100 lintua.. Niitä lähti kaikkialta ruokinnan viereisistä pensaista ja puista. Mikä lie ne säikäyttänyt. Petoa en ainakaan nähnyt. Huikea näky jokapäiväisistä linnuista. Muutaman minuutin jälkeen niitä alkoi palailla takaisin

Lieköhän enneaikaista arvoida, että puluilla alkaisi olla myös kevättä rinnoissa. Kovin mieluusti tuntuvat istuvan ja lentävän parittain. Eiväthän ne toki varhaisimpia ole. Käpylinnuilla on pesänrakennuspuuhat täydessä käynnissä ja saattaapa hätäisimmillä olla jo haudontakin meneillään.

 

kesykyyhky, pulu
varpunen, passer domesticus, house sparrow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s