morus bassanus


Vanhin lapsistani, Antti, lähti n. 8 vuotta sitten opiskelemaan Edinburghin yliopistoon ja jäi sille tielleen löydettyään sieltä työpaikan. Kävin siellä taas kerran Krissen kanssa elokuussa 2010 Edinburgh Festivalsien aikaan, jotka ovat maailman suurimmat kulttuurifestivaalit. Kokemus sekin.

Noin puolen tunnin junamatkan päässä Edinburghista itään on pieni kaupunki North Berwick. Kaupungin laidalla meren rannassa on Scottish Seabird Centre. Sieltä tehdään venematkoja kolmelle lintusaarelle. Pääsimme mukaan viimeisinä yhdelle muutaman tunnin venematkalle, jolla ei ollut mahdollisuutta päästä maihin. Elokuussa paikalta olivat häipyneet jo lunnit, kiislat ym. Suulia,  meri- ja karimetsoja oli kuitenkin vielä paikalla. Kuvassa oleva Bass Rock on maailman suurin suulakeskittymä. Tuolla joidenkin hehtaarien suuruisella kalliolla on pesimäaikaan noin satatuhatta yksilöä. Elokuussakin siellä näkyi vielä poikaisia untuvikoista lentopoikasiin.

Tulimme veneellä saaren rantaan vastatuuleen. Haju oli melkoinen.  Kärpäisiä pörräsi lintujen ympärillä kuin meillä Lapissa sääskiä räkkäaikaan.

Katselin tänä aamuna (13.2.11) telkkarista Pohjanmerestä kertovaa luonto-ohjelmaa. Siinä oli lyhyt pätkä myös Bass Rockin suulista. Vaikka olen tiennyt suulan latinankielisen nimen morus bassanus, en ole osannut nimeä yhdistää tähän kalliosareen. Ohjelman mukaan suula on kuitenkin saanut nimensä juuri tämän saaren mukaan.

Olen siis vieraillut historiallisella paikalla.

Kuvassa näkyvät vaaleat alueet ovat vieriviereen pakkautuneita suulia.

Lisää kuviani Bass Rockin suulista löydät kuvat linkistä

Alla on sivu, josta löytyy jatkuvasti toiminnassa olevia web-kameran kuvia saarilta

http://www.seabird.org/home.asp

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s